woensdag 28 oktober 2009

moi moi, no connection to nature at all

Vandaag zijn Sami en ik bij Arja Kastinen op bezoek geweest. Ze is volgens Sami de beste kantele-speelster van Finland, docent aan de Sibelius Academie en woont ongeveer 40 km van Turku, in een soort Twin Peaks dorpje naast een houtzagerij aan de rivier.
Toen Sami onderweg belde dat we wat later kwamen vertelde ze dat ze uitgebreid aan het bakken was. Arja is namelijk van oorsprong Kareliƫr. De Kareliƫrs hebben de gastvrijheid hoog in het vaandel staan, dus toen we eindelijk aankwamen vulde ze de tafel met paddenstoelensoep, zelfgebakken rijstpasteitjes, salade en een chocoladetaart. Ze haalde ook al haar kanteles tevoorschijn waar we op mochten spelen.
Ze wilde niet bij ons zitten maar zette ook nog koffie voor ons. Na enig aandringen speelde ze voor ons. Ze noemde het soundsamples. Prachtige improvisaties op de verschillende kanteles.
Daarna door naar het Sibeliusmuseum in Turku.
Midden in het museum is een concertzaal met de vormgeving van een soort grot. Een geweldige akoestiek zonder versterking. Sami heeft veel fans in Turku dus de zaal was vol. Ik was Sami's gast en speelde dobro en harmonium in zijn nummers, en ik deed achtergrondzang met Sami's dochter Ines. En we speelden vijf Ndromeda songs. Een set en twee toegiften later was het klaar, kwart voor negen stonden we weer buiten in de kou. Laatste rit naar Mustio na een stop bij onze favoriete pleisterplaats ABC, 24 uur open wegrestaurant/supermarkt/casino met gokverslaafden, minderjarigen die de pub niet inkomen en vrachtwagenchauffeurs.
We overwegen nog een performance waarin we gaan proberen zo lang mogelijk te overleven in de ABC, overnachten in de ball ocean (ballenbak). Volgende keer misschien.

En dat was het dan. Morgen weer in het vliegtuig en naar huis. Men maakt zich hier wel zorgen dat we onder zeeniveau wonen, ze vinden ons een dapper volk with no connection to nature at all.

Goedenacht, moi moi

Geen opmerkingen:

Een reactie posten